Kort om förutsättningar och krav
Grundutbildning kontakttolk
Vid bedömning av ansökan om att bedriva sammanhållen grundutbildning till kontakttolk och få statsbidrag granskar myndigheten om utbildningen uppfyller grundläggande krav och om utbildningens upplägg säkerställer deltagarnas möjligheter att nå utbildningens uppsatta mål. I de fall en prioritering av ansökningar behöver göras sker ett urval med hänsyn till:
- Geografisk placering i relation till ett tydligt behov av kontakttolkutbildning i sökt region
- Utbildningsanordnarens organisatoriska och pedagogiska förutsättningar att bedriva utbildningen
Bedömning kommer att göras utifrån följande delar:
- Organisation och ledning av utbildningen samt undervisande personal
- Värdegrund
- Tillgänglighet
- Utbildningens pedagogiska upplägg, innehåll och genomförande
- Tillträde till utbildning
- Kvalitetsarbete
- Ekonomiska förutsättningar
Förutsättningar
Myndigheten för yrkeshögskolan får bevilja statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund som har beviljats statsbidrag enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen. Statsbidrag får lämnas under förutsättning att utbildningarna bedöms hålla hög kvalitet.
Utbildningarna ska vidare genomföras på ett sådant sätt att verksamma tolkar som saknar fullständig grundutbildning ges möjlighet att få sina kunskaper prövade eller validerade och att komplettera sin utbildning, och innehålla en eller flera kurser inriktade på att tolka för och med barn.
Kompetensbehov och geografisk placering
Vid fördelningen av statsbidraget ska myndigheten särskilt sträva efter att kontakttolkutbildningen lokaliseras till de regioner och inriktas på de språkområden där behovet av kontakttolkar är störst.
Kurser i kontakttolkning
För att beviljas statsbidrag måste folkhögskolan eller studieförbundet ha beviljats statsbidrag enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen.
Teckenspråkstolk/dövblindtolk/skrivtolk
En förutsättning för att statsbidrag ska få lämnas är att folkhögskolan har beviljats statsbidrag enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen samt att utbildningen bedöms hålla hög kvalitet. När myndigheten beslutar om statsbidrag ska hänsyn därmed tas till kvaliteten i utbildningen.
För att kvaliteten i en utbildning ska kunna bedömas på ett rättssäkert sätt har myndigheten beslutat om ett antal kvalitetskriterier för bedömning av kvalitet i utbildningarna till teckenspråkstolk och dövblindtolk samt skrivtolk. Bedömningskriterierna utgår från en kvalitetssyn som har sin grund i de villkor som gäller för utbildningsformen och de specifika inriktningarna. Kriterierna har stämts av med Folkbildningsrådet, brukarorganisationer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer på området. Kriterierna är utformade för att tillsammans ge en heltäckande bild av en utbildnings kvalitet och är uppdelade i följande områden:
- Organisation och ledning av utbildningen
- Värdegrund
- Tillgänglighet
- Samverkan med aktörer och miljöer
- Utbildningens pedagogiska upplägg, innehåll och genomförande
- Tillträde till utbildning
- Kvalitetsarbete