Visselblåsning
En visselblåsning kallas det när en person rapporterar om missförhållanden hos myndigheter, företag eller samhället i övrigt. Här kan du läsa om visselblåsarlagen och hur du gör en visselblåsning till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).
Observera att skyddet inte gäller för alla, till exempel omfattas inte studerande och utbildningsanordnare. Längre ner på sidan kan du läsa mer om vem som får rapportera till MYH och som skyddas av visselblåsarlagen.
Informationen på vår webbplats är inte en fullständig beskrivning av reglerna. Läs mer i visselblåsarlagen – lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.
Myndigheten för yrkeshögskolan och många andra myndigheter är skyldiga att ha särskilda kanaler för rapportering av missförhållanden.
Visselblåsarlagen innebär ett ökat skydd för personer som rapporterar om missförhållanden jämfört med tidigare regler. Det är möjligt att rapportera om fler missförhållanden än tidigare och sekretesskyddet är starkare.
Vem omfattas inte av skyddet vid rapportering till MYH?
Vem får rapportera till MYH och skyddas av visselblåsarlagen (intern rapportering)?
För att omfattas av skyddet enligt visselblåsarlagen behöver det missförhållande som du visselblåser om avse MYH:s verksamhet.
Du måste också tillhöra någon av kategorierna nedan, det vill säga ha sådan anknytning till myndigheten.
- Arbetstagare hos MYH
- Personer som gör en förfrågan om eller söker arbete.
- Personer som söker eller utför volontärarbete
- Personer som söker eller fullgör praktik.
- Egenföretagare som söker eller utför uppdrag.
- Personer som annars står till förfogande för att utföra eller utför arbete under en verksamhetsutövares kontroll och ledning. Exempel på detta är inhyrda personer. Även arbetstagare hos en leverantör bör kunna skyddas mot repressalier från MYH om myndigheten utövar kontroll och ledning över arbetstagaren. (Jämför prop. 2020/21:193 sid. 273).
Skyddet mot repressalier gäller under förutsättning att den rapporterande personen vid tidpunkten för rapporteringen hade skälig anledning att anta att informationen om missförhållandena var sann och rapporteringen sker internt eller externt på det sätt lagen anger eller genom offentliggörande.
Vad kan du rapportera om?
Du kan rapportera om missförhållanden som har uppstått eller som högst sannolikt kommer att uppstå i myndighetens verksamhet. Det finns ingen definition av vad som menas med missförhållanden. Missförhållandet kan vara avsiktligt eller oavsiktligt, pågående eller avslutat.
Det krävs att du tagit del av informationen i ett arbetsrelaterat sammanhang, vilket innebär att du fått information för att du tillhör någon av de personkategorier som anges ovan.
Dessutom måste informationen avse sådant som anges nedan:
- Rapport om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram.
eller
- Rapport i ett arbetsrelaterat sammanhang om missförhållanden som är i strid med vissa direkt gällande EU-rätt eller svensk rätt som genomför dessa bestämmelser eller förhållanden som motverkar syftet med dessa regler.
Exempel på sådana områden är offentlig upphandling, regler om statligt stöd, personuppgiftshantering samt säkerhet i nätverk- och informationssystem. De områden som omfattas framgår i bilaga till direktiv 2019/1937.
Rapportering som enbart rör den egna personens arbets- och anställningsförhållanden är i regel inte av allmänt intresse. Sådana förhållanden kan hanteras genom förhandlingsordningen i kollektivavtal och arbetsrättslig lagstiftning.
Det du rapporterar om får inte innehålla uppgifter som omfattas av kvalificerad sekretess, utgör säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller rör nationell säkerhet.
Vad innebär skyddet?
För att vara skyddad enligt visselblåsarlagen måste kraven på Vem och Vad vara uppfyllda.
Skydd mot hindrande åtgärder och repressalier
Din arbetsgivare får inte hindra dig eller utsätta dig för repressalier för att du visselblåser eller om du samråder med din arbetstagarorganisation inför eller vid en visselblåsning. Exempel på repressalier är uppsägning, utebliven befordran, ändrade arbetsuppgifter eller arbetstider, utebliven utbildning, orättvis behandling eller utfrysning.
Myndigheten får inte heller hindra eller försöka hindra rapportering eller samråd med din arbetstagarorganisation i fråga om rapportering.
Skyddet mot repressalier gäller även någon hos myndigheten som har koppling till den rapporterande personen, som en anhörig eller kollega, eller en juridisk person (till exempel ett företag) som den rapporterande personen äger, arbetar för eller på annat sätt har koppling till.
En verksamhetsutövare får inte på grund av rapportering vidta repressalier mot någon hos verksamhetsutövaren som bistår den rapporterande personen vid rapporteringen, såsom en förtroendevald eller ett skyddsombud.
Sekretess
Om du visselblåser och om förutsättningarna enligt visselblåsarlagen är uppfyllda skyddas din identitet av absolut sekretess. Din identitet kan dock behöva lämnas ut till en annan enhet på MYH för de åtgärder som behöver vidtas efter att rapporten om missförhållandet utretts. I så fall omfattas uppgifterna i det ärendet av samma sekretess som i visselblåsarfunktionen.
Om du vill vara anonym så tänk på att innehållet i rapporten inte bör göra det uppenbart för mottagaren vem du är.
Uppgifter som kan kopplas till någon annan person eller något företag och som förekommer i rapporten och den utredning som sedan görs omfattas också av stark sekretess. Det sekretesskyddet är dock inte lika starkt som sekretessen för den rapporterande personens identitet, uppgifterna kan därför lämnas ut om de bedöms inte skada den som uppgifterna gäller. Se 32 kap. 3 § b, 17 kap. 3 § b och 36 kap. 4 § offentlighet- och sekretesslagen (2009:400).
Skydd i form av ansvarsfrihet
En rapporterande person får inte göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt under förutsättning att personen vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja missförhållandet.
Tystnadsplikt är alla typer av restriktioner som begränsar möjligheten att lämna uppgifter oavsett om de finns i lag, avtal, praxis eller beslut av arbetsgivaren. Det kan till exempel handla om arbetsrättslig lojalitet med din arbetsgivare.
Du kan berätta vad som står i en handling men ansvarsfriheten medför inte rätt att lämna ut handlingar. Du får inte heller ansvarsfrihet om du uppsåtligt åsidosätter så kallad kvalificerad tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Observera att ansvarsfriheten inte gäller om du genom att inhämta information gör dig skyldig till brott. Gör du dig skyldig till brott genom att inhämta information eller rapportera gäller inte heller skyddet mot repressalier. Exempel på sådana brott är stöld, olaga intrång, dataintrång, obehörig befattning med hemlig uppgift eller förtal.
MYH:s visselblåsarsystem (intern rapportering)
Myndighetens oberoende och självständiga funktion enligt visselblåsarlagen består av myndighetens chefsjurist och chefen för Enheten för personalfrågor. Det är endast behörig personal hos oss som tar emot din rapport och handlägger ärendet.
Exempel på vad du kan rapportera om är korruption, mutor och jäv samt överträdelser eller missförhållanden inom områden som offentlig upphandling, statligt stöd, personuppgiftshantering och säkerhet i nätverk- och informationssystem, se mer under rubriken Vad kan du rapportera om? Du ska också ha skälig anledning att anta att informationen är sann.
När du rapporterar ett missförhållande enligt visselblåsarlagen får du ett särskilt skydd, under förutsättning att du uppfyller kraven i lagen. För att du ska omfattas av skyddet i visselblåsarlagen när du rapporterar till MYH krävs bland annat ett arbetsrelaterat sammanhang det vill säga att du är eller kan komma att bli verksam hos MYH. Vad detta betyder redovisas under rubriken Vem får rapportera och skyddas av visselblåsarlagen?
Du kan välja om du vill rapportera till MYH eller till någon av de behöriga myndigheterna, eller båda. Du kan läsa mer om detta samt se information om andra rapporteringsvägar och andra rättigheter och skydd nedan.
Rapportering till behöriga myndigheter (extern rapportering)
Om du inte vill använda MYH:s kanaler för visselblåsning kan du vända dig till någon av de myndigheter som särskilt utsetts för att ta emot rapporter för visselblåsning inom sitt verksamhetsområde, till exempel Arbetsmiljöverket, Integritetsskyddsmyndigheten, Konkurrensverket och Skatteverket (se fullständig lista i Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden). Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet och också behörig att ta emot rapporter som inte omfattas av någon annan myndighets ansvarsområde.
Andra rapporteringsvägar med stöd av visselblåsarlagen
Du kan också välja att offentliggöra uppgifterna och vissa missförhållanden kan också rapporteras till särskilda EU-organ.
Andra rättigheter och skydd
Utöver det skydd du har av visselblåsarlagen finns det flera andra skydd som gäller helt oberoende av visselblåsarlagen. Reglerna om meddelarfrihet, anskaffarfrihet, efterforskningsförbud och repressalieförbud gäller alltså parallellt med visselblåsarlagen.
Så här gör du för att visselblåsa till MYH
Läs noga igenom avsnitten ovan om vem som omfattas av skyddet vid rapportering via myndighetens kanal och vad som kan rapporteras.
Du får gärna lämna dina kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig för återkoppling eller om vi behöver kompletterande uppgifter. Du kan även välja att vara anonym.
Observera att det finns flera sätt att lämna in din rapport på.
Om du rapporterar i visselblåsarformuläret lagras inte några uppgifter om din IP-adress och formuläret sänds via kryptering direkt in i en särskild serie för visselblåsarärenden i myndighetens diarium.
Om du i stället väljer att rapportera genom e-post och vill vara anonym kan du till exempel använda en allmän dator och en anonym e-postadress för att din identitet inte ska röjas.
Oavsett vilket rapporteringssätt du använder registreras rapporten i den särskilda visselblåsarserien i myndighetens diarium. Det är endast en begränsad grupp särskilt utsedda personer som har åtkomst till denna serie.
Allmän handling
Uppgifterna du lämnar till myndigheten blir en allmän handling. Detta innebär att den som begär ut handlingen kan få ta del av uppgifterna, om de inte bedöms omfattas av sekretess.
MYH:s visselblåsarsystem
Om du vill visselblåsa om ett missförhållande på Myndigheten för yrkeshögskolan kan du antingen fylla i vårt formulär, eller kontakta oss via e-post, telefon eller post. Alla dessa kommunikationsvägar är specifika för myndighetens visselblåsarsystem.
Du kan också boka ett personligt möte. Kontakta oss då via någon av kontaktvägarna.
Återkoppling
Om du har rapporterat ett missförhållande ska du få bekräftelse på mottagen rapport inom sju dagar om du inte avsagt dig bekräftelse eller myndigheten har anledning att anta att en bekräftelse skulle avslöja din identitet.
Du har också rätt att få återkoppling i skälig utsträckning på de åtgärder som vidtagits, det ska du få inom tre månader från bekräftelsen.
Observera att vi inte kan återkoppla om du valt att vara anonym och inte angett någon telefonnummer eller mejladress.
Behandling av personuppgifter
De personuppgifter som du lämnar hanteras enligt dataskyddsförordningen (GDPR).
Läs mer om visselblåsning
Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden innehåller bland annat bestämmelser om vilka myndigheter som är behöriga att ta emot rapporter genom externa rapporteringskanaler.