Anordnarkompetens
Vid ansökan om att en utbildning ska ingå i yrkeshögskolan ställs krav på anordnarens kompetens.
Enligt 12 § lagen (2009:128) om yrkeshögskolan (YHL) ska en utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan ha den kompetens och de förutsättningar som krävs för att anordna utbildning inom det yrkesområde som utbildningen avser.
Myndigheten har även utfärdat föreskrifter som reglerar vad den sökande behöver visa för att kunna bedömas uppfylla kraven i 12 § lagen (2009:128) om yrkeshögskolan. Föreskrifterna trädde i kraft den 1 januari 2021.
Syftet med anordnarkompetens är att öka kvaliteten i utbildningarna.
Kompetens och yrkeserfarenhet
Redan i ansökan ska den som söker om att en utbildning ska ingå i yrkeshögskolan ange en eller flera personer som har yrkeserfarenhet från det yrkesområde som ansökan avser. Det räcker med en person för att uppfylla kravet. Fler personer kan anges om det inte finns någon person knuten till organisationen som ensam uppfyller kraven.
Med yrkeserfarenhet avses egen erfarenhet och kompetens inom ett eller flera yrkesområden, exempelvis genom att själv ha arbetat i yrket. Yrkeserfarenheten behöver inte komma från arbete inom exakt samma yrkesroll eller yrkesroller som utbildningen omfattar, men den ska vara tillräckligt närliggande för att personen eller personerna som besitter den ska kunna bidra till verksamheten. Det genom att bland annat utbyta kunskaper och erfarenheter med det anställande arbetslivet och de arbetsgivare som medverkar som arbetslivsrepresentanter i utbildningarnas ledningsgrupper, samt samarbeta med arbetslivet genom att utveckla utbildningsmomentet lärande i arbete (LIA).
Med yrkeserfarenhet menas inte att ha en uppfattning om yrket eller ingå i nätverk eller i en branschorganisation.
Personen som anges i ansökan kan vara knuten till organisationen på annat sätt än som anställd, personen kan även vara lärare på en annan yrkeshögskoleutbildning. Om utbildningen blir beviljad och personen i ansökan skulle få en roll som ledamot i ledningsgruppen eller anlitas som lärare på utbildningen måste personen i sin roll som den med yrkeserfarenhet ersättas med någon annan. Byts personen ut ska detta dokumenteras, det behöver inte anmälas till myndigheten men kan granskas vid tillsyn eller kvalitetsgranskning av utbildningen.
Den eller de personer som har yrkeserfarenhet inom yrkesområdet ska även till exempel ha inflytande över:
- vem som ska utses att leda det dagliga arbetet i verksamheten
- rekrytering eller anlitande av undervisande personal
- vilken utrustning som ska införskaffas till utbildningen
- utveckling av lärande i arbete om sådant ingår i utbildningen.
Lokaler
Rätt förutsättningar att anordna yrkeshögskoleutbildning innefattar även att den sökande behöver intyga att de vid utbildningens start kommer att ha lämpliga lokaler för utbildningen och den utrustning som utbildningen kräver.
Ekonomi
Vid ansökan kontrollerar myndigheten om den sökande har skulder till det offentliga.
Om den sökande organisationen är annan än stat, region eller kommun ska den sökande till ansökan bifoga utdrag eller registreringsbevis från Bolagsverket eller annan ansvarig myndighet som visat att sökanden inte försatts i konkurs. Utöver det får den sökande inte ha offentligrättsliga skulder eller avgifter hos kronofogden. Beloppets storlek har ingen betydelse i det avseendet.
För att säkerställa att den sökande vid ansökningstillfället inte är försatt i konkurs begär myndigheten underlag som visar detta.