TSI-projektet Strengthening the Governance of the Swedish Skills system
TSI- projektet Strengthening the Governance of the Swedish Skills System syftar till att bidra till en förbättrad kompetensförsörjning. Projektet bedrivs med myndighetssamverkan som bas.
En väl fungerande kompetensförsörjning kräver samverkan mellan arbetsmarknad, näringsliv och utbildning. Näringslivets konkurrenskraft, den gröna och digitala omställningen och behoven inom välfärden är bara några exempel där frågan om att hitta rätt kompetens är avgörande. Behoven av kompetensförsörjning finns på såväl lokal, regional, nationell som internationell nivå. Med andra ord är kompetensförsörjningsområdet komplext och ingen enskild aktör kan ensam lösa utmaningarna. Detta förutsätter bred samverkan mellan nyckelaktörer, men också strukturerade former för samverkan. För att möta dessa utmaningar genomförs projektet “Strengthening the Governance of the Swedish Skills System” i Sverige, med hjälp av EU:s reformstödsprogram TSI och OECD som expertstöd.
I längden ska projektet bidra till en förbättrad kompetensförsörjning samt balans mellan tillgänglig och efterfrågad kompetens. På medellång- och kort sikt ska projektet ge vägledning i hur de olika aktörerna inom kompetensförsörjningsområdet gemensamt kan utveckla och stärka dialogen och samverkan med varandra. En viktig del i detta handlar om hur det går att skapa bryggor mellan arbetsmarknad, näringsliv och utbildning. För att uppnå detta behöver relevanta aktörer mötas, vilket projektet ska utveckla former för. I slutändan kommer projektet resultera i rekommendationer och ge vägledning i det fortsatta arbetet för en väl fungerande kompetensförsörjning i Sverige.
Bakgrund
Hösten 2022 ansökte myndigheterna i myndighetssamverkan om att få ta del av expertstöd genom EU:s reformstödsprogram TSI för att stärka arbetet med kompetensförsörjning i Sverige. Instrumentet för tekniskt stöd (TSI) är EU:s program för att ge EU-länderna skräddarsydd teknisk sakkunskap när de utformar och genomför reformer. Formell avsändare av ansökan var Sverige som EU-medlemsland, via statsrådsberedningens EU-samordning på Regeringskansliet. Stödet beviljades i hård konkurrens med andra länder. Det var över 500 ansökningar från 27 medlemsländer och ca 20 procent beviljades. OECD är den organisation som valts ut att leverera expertstödet. Projektet startade i juli 2023 och pågår till och med januari 2025.
Mer information finns på projektets webbplats
I myndighetssamverkan ingår Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan, Skolverket, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Universitetskanslersämbetet och Universitets- och högskolerådet, som samtliga har fått i uppdrag via instruktionsförändringar eller i regleringsbrev att samverka i syfte att bidra till en väl fungerande kompetensförsörjning. Vid sidan av dessa myndigheter ingår Folkbildningsrådet och Vinnova i samverkan.