Särskilt pedagogiskt stöd (SPS)
Utbildningsanordnare av konst- och kulturutbildning kan ansöka om extra statsbidrag för pedagogiska stödinsatser till studerande som har en dokumenterad funktionsnedsättning. Som utbildningsanordnare är ni skyldiga att se till att lokalerna är tillgängliga så att alla kan delta i undervisningen och att det digitala undervisningsmaterial som används är tillgänglighetsanpassat.
Myndigheten har tagit fram en handbok om särskilt pedagogiskt stöd och tillgänglig undervisning som riktar sig till utbildningsanordnare. Handboken finns tillgänglig på Mina sidor.
På denna sida går vi kortfattat igenom vad som gäller för SPS, i handboken finns mer utförlig information.
Vad är särskilt pedagogiskt stöd?
Särskilt pedagogiskt stöd innebär olika former av insatser och åtgärder för att kompensera svårigheter i studiesituationen. Insatserna ska vara ett komplement till den ordinarie undervisningen. De bör kunna anpassas till andra studerande med liknande behov. Stödet ska vara pedagogiskt, vilket innebär att det i huvudsak ska vara kunskapsbärande.
Syftet med särskilt pedagogiskt stöd är att den studerande ska komma i en jämförbar situation med övriga studerande vid kunskapsinhämtning och examination. Det kan innebära att olika insatser behövs för olika individer för att nå en jämförbar situation.
Standardiserade stödinsatser på MYH är:
- Anteckningsstöd
- Inläsning av litteratur
- Anpassade examinationer (exempelvis enskild examination, muntlig i stället för skriftlig examination eller förlängd examinationstid)
- Mentorstöd av undervisande personal eller av medstuderande
- Teckenspråkstolkning
- Utökad lärartid
- Studietekniska hjälpmedel
Utbildningen ska genomföras på det sätt som framgår av utbildningsplanen. Det betyder att det inte är möjligt att kräva eller göra alltför omfattande förändringar av utbildningen så att den blir en annan än den som ursprungligen erbjöds.
Vissa stödinsatser kan ges som en punktinsats om till exempel den studerande kraftigt halkat efter i studierna och riskerar att lämna utbildningen. Det innebär ett mer omfattande stöd under en kortare period. En punktinsats kan omfatta en tidsperiod om en till tre månader.
Vem kan få särskilt pedagogiskt stöd?
Som huvudregel gäller att stödet ska rymmas inom ramen för utbildningens ordinarie finansiering. Om behovet av särskilt pedagogiskt stöd finns på grund av en konstaterad varaktig funktionsnedsättning kan myndigheten bevilja extra statsbidrag för nödvändiga stödinsatser.
Möjlighet till extra statsbidrag för särskilt pedagogiskt stöd
Om den studerandes behov av särskilt pedagogiskt stöd beror på en konstaterad varaktig funktionsnedsättning kan ni ansöka om extra statsbidrag för dessa kostnader.
En konstaterad varaktig funktionsnedsättning kan till exempel vara dyslexi, olika neuropsykiatriska tillstånd, dokumenterade psykiska besvär, hörselnedsättning och synnedsättning. Till ansökan ska ett intyg/utlåtande som bekräftar den studerandes funktionsnedsättning bifogas. Det ska vara utfärdat av någon med formell kompetens att bedöma den aktuella funktionsnedsättningen.
När det gäller inläsning av litteratur sker detta i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). All litteratur som redan är inläst finns att ta del av på webbsajten Legimus. En studerande kan få ett användarkonto till Legimus via det lokala biblioteket. Var ute i god tid då tiden för inläsning kan variera. Innan ansökan till myndigheten om SPS ska ni kontrollera om studiematerialet finns inläst på både Legimus och inläsningstjänst. Inläsning av kompendier och annat eget studiematerial får ni upphandla själva genom tre offerter från inläsningsföretag och sedan ansöker ni då om den lägsta kostnaden i en vanlig SPS ansökan då ni anger ”övrigt” i kostnadskalkylen. Läs mer på legimus.se.
Blanketter och mer information om hur ni ansöker om statsbidrag för särskilt pedagogiskt stöd och inläsning av litteratur finns då ni loggar in på Mina sidor.
Extra statsbidrag för kostnader
Myndigheten kan bevilja er extra statsbidrag för kostnader för särskilt pedagogiskt stöd som ni haft i nära anslutning till ansökan. Stödinsatser som det går att söka för under hela utbildningsperioden är anteckningsstöd, tecken- och skrivtolk samt anpassade examinationer. Ni redovisar då er undervisningstid i bilagan som finns på Mina sidor. Övriga stödinsatser kan omfatta ett års studier.
Observera att möjligheten till extra statsbidrag för särskilt pedagogiskt stöd endast gäller utbildningar som redan bedrivs med statsbidrag.
Tillgängligheten i era lokaler
Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är bristande tillgänglighet en diskrimineringsgrund. Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att genomföra skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara tillgänglig för en person med funktionsnedsättning. Åtgärderna är tillräckliga om de leder till att personen kommer i jämförbar situation med en person utan denna funktionsnedsättning. Det går inte att ge ett generellt svar på vilka åtgärder en utbildningsanordnare är skyldig att vidta. Det beror på omständigheterna i det enskilda fallet.
Läs mer om diskrimineringslagen på Diskrimineringsombudsmannens webbplats do.se.
Film om tillgänglig undervisning
Myndigheten har tagit fram en film som handlar om universell utformning och tillgänglig undervisning. Med universell utformning av undervisning menas att den ska passa alla i största möjliga utsträckning. Eftersom studerande tar till sig och bearbetar information på olika sätt gynnas de av en variation av olika arbetssätt och verktyg. På så sätt blir undervisningen mer tillgänglig för alla studerande. Syftet med filmen är att framför allt utbildningsledare och undervisande personal inom konst- och kulturutbildning/tolkutbildning ska få en ökad förståelse för hur de kan stödja studerande med behov av pedagogiskt stöd. Målet är att uppnå en jämförbar studiesituation för alla studerande och ett breddat deltagande. Filmen finns att ta del av på Youtube.
Mer information
Har du ytterligare frågor, kontakta gärna Myndigheten för yrkeshögskolan på telefonnummer 010- 209 01 00 (växel) eller på mail, info@myh.se.