Tillsyn av yrkeshögskoleutbildning
Här kan du som bedriver yrkeshögskoleutbildning läsa om olika former av tillsyn, vad du ska tänka på inför en tillsyn och vad som händer efter tillsynen.
Tillsynen granskar att varje yrkeshögskoleutbildning följer lag, förordning och föreskrifter samt utbildningsplan och den beviljade ansökan om att bedriva yrkeshögskoleutbildning.
Lag, förordning och föreskrifter hittar du under Lag och rätt.
Tillsynen fokuserar på tre huvudområden:
- Utbildningens innehåll och genomförande
- Ledning och utveckling
- De studerandes rättssäkerhet
Inledande tillsyn granskar förutsättningar
Inledande tillsyn ska säkerställa att utbildningsanordnarens organisation och andra förutsättningar som krävs för att bedriva utbildningen är på plats. Tillsynen sker några veckor efter det att utbildningen har startat.
Inför den inledande tillsynen ber myndigheten dig som bedriver utbildningen att skicka in material som visar hur utbildningen genomförs. Vilka uppgifter du ska skicka in och när myndigheten vill ha dokumenten, meddelar vi i god tid före tillsynen.
En utredare från myndigheten granskar dokumenten och bokar sedan in en tid för samtal med utbildningsledaren. Kontakterna sker oftast över telefon, men kan också innebära att frågor ställs via e-post.
Fördjupad tillsyn med besök
Fördjupad tillsyn genomförs mitt i eller i slutet av en utbildning då vi gör ett tillsynsbesök.
Det innebär att två utredare från myndigheten besöker utbildningsanordnaren under en dag för att granska en eller flera utbildningar. Under besöksdagen träffar utredarna verksamhetsansvarig och utbildningsledarna för de utbildningar som granskas.
Om den eller de utbildningar ni bedriver ska få ett besök hör vi av oss för att hitta ett lämpligt datum.
I den fördjupade tillsynen kan vi följa upp fler delar av utbildningen som till exempel arbetsplatsförlagda delar (LIA), att ledningsgruppen ges rätt förutsättningar att utföra sina uppgifter och att utbildningen bedrivs enligt gällande regelverk. Alla utbildningsanordnare som berörs får fördjupad information om detta när tillsynen närmar sig.
Inför den fördjupade tillsynen ber vi er som bedriver utbildningen att skicka in material som visar hur utbildningen genomförs. Vilka uppgifter ni ska skicka in och när myndigheten vill ha dokumenten meddelar vi i god tid före tillsynen. Vid fördjupad tillsyn får de studerande svara på en enkät för att ge sin syn på utbildningen. Ledningsgruppen får också via en webbenkät ge sin bild av arbetet i ledningsgruppen. Före besöket granskar utredarna det insamlade materialet för att vid besöket kunna ha en dialog med er.
Tillsyn på förekommen anledning
Om någon skickar ett klagomål om brister i en utbildning eller om myndigheten får andra signaler om att det kan finnas brister i genomförandet, kan vi göra en tillsyn på förekommen anledning.
Om vi startar en tillsyn kontaktar vi dig som bedriver utbildningen för att inhämta uppgifter. I vissa fall kan det bli aktuellt med ett tillsynsbesök.
Om vi upptäcker brister ställer vi krav på åtgärder
När tillsynen är klar får utbildningsanordnaren ett tillsynsbeslut från myndigheten.
Om tillsynen visar på brister riktar vi i beslutet kritik på de områden där utbildningen inte följer gällande regelverk och anger vilka krav på åtgärder myndigheten ställer. Ett beslut med kritik kan följas upp genom att vi begär redovisning av de vidtagna åtgärderna.
Om bristerna inte rättas till kan myndigheten använda sanktioner, som till exempel att statsbidraget inte betalas ut.
Att tänka på inför tillsyn
När den utbildning du bedriver ska få tillsyn, tänk på att:
- Uppdatera ledningsgruppen och kontaktuppgifterna på Mina sidor.
- Kontrollera att ni bedriver utbildningen helt enligt beskrivningen i utbildningsplanen och ansökan.
OBS! Om ni vill göra ändringar i utbildningsplanen krävs beslut i styrelse eller ledningsgrupp. För vissa beslut krävs även en ansökan om ändring till myndigheten via Mina sidor. För mer information om ändring av utbildningsplaner se sidan Utbildningsplan, kursplaner och betyg.