Validering för arbete
Validering sker hos olika aktörer i Sverige. Vem som ska validera dig och hur valideringen ska gå till skiljer sig åt beroende på vart du är på väg i livet. På den här sidan finns länkar vidare om validering för arbete.
Praktiska exempel – intervjuer med validerade personer
Vill du veta vad validering är och hur den kan gå till i olika yrken, helt konkret? I en intervjuserie har vi träffat personer som validerats inom olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. De berättar själva om hur det gick till och vad valideringen har gett dem. Du kan ta del av reportagen via länken nedan.
Karriärvägledning på egen hand
Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Tjänsten finns hos Arbetsförmedlingen.
Branschvalidering för dig som arbetar
Branschvalidering handlar om att synliggöra och ge erkännande för yrkeskunnande som du har men som du inte har några papper på - oavsett när, var eller hur du har lärt dig. Valideringen kan se lite olika ut i olika branscher men bygger på kartläggning och tester som kan vara både teoretiska och praktiska.
Efter genomgången branschvalidering får du ett dokument som beskriver ditt yrkeskunnande och som du kan använda för att till exempel söka en ny tjänst eller som underlag för kompetensutveckling. Dokumentet är giltigt inom hela landet eftersom valideringen utgår från en standard som branschen enats om nationellt.
Initiativet till branschvalidering kan komma från dig som individ eller från arbetsgivaren. Det är viktigt även för arbetsgivaren att säkerställa sina anställdas kompetens. Om det är du själv som tar initiativet bör du kontakta din arbetsgivare så att ni tillsammans kan planera för valideringens genomförande och eventuell kompetensutveckling.
I vår branschvalideringskarta kan du se vilka yrken som kan branschvalideras i olika delar av Sverige.
På vår sida om branschmodellerna kan du se vilka branschaktörer som hjälper till med prov vid en validering.
Omställningsstudiestöd
Från och med hösten 2022 finns ett nytt stöd till dig som har arbetat ett antal år och vill studera för att kunna arbeta med något annat, på villkor att det är ett yrke som arbetsmarknaden efterfrågar. Det kallas omställningsstudiestöd. Genom bidrag och lån kan du komma upp i en ersättning som motsvarar 80 procent av din tidigare lön. Läs mer hos Centrala studiestödsnämnden CSN som har hand om det nya omställningsstudiestödet.
Validering för arbetssökande
Är du arbetssökande, saknar intyg och vill ha hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda? Kontakta i första hand din arbetsförmedlare. Hos arbetsförmedlingen kan du läsa mer om vilka yrkesbedömningar som går att få. På deras webbplats kan du också läsa mer om samt se en film om validering.
Självskatta dina kompetenser
Genom att självskatta dina kompetenser kan du få en bild av dem och ett underlag för fortsatt diskussion med en arbetsförmedlare eller en studie- och yrkesvägledare. Arbetsförmedlingens självskattningsformulär finns för flera olika branscher på många olika språk. Formulären är utvecklade för personer med yrkeserfarenhet från andra länder men kan med fördel användas av alla.
Självskattning av nyanländas kompetens genom Jobskills
Jobskills är en digital tjänst för den som är ny i Sverige och som vill synliggöra sin kompetens för relevanta arbetsgivare. Du som vill skapa en kompetensprofil i Jobskills har möjlighet att göra det på sex olika språk; arabiska, persiska (farsi), somaliska, tigrinja, engelska och svenska. Profilen kan sedan automatiskt omvandlas till ett CV på svenska som går att sprida till kontakter du skaffat dig i Sverige. Och du som är arbetsgivare och som vill hitta ny kompetens kan skapa kontakt med dessa personer genom att söka i databasen.