Validering för utbildning
Validering sker hos olika aktörer i Sverige. Vem som ska validera dig och hur valideringen ska gå till skiljer sig åt beroende på vart du är på väg i livet. På den här sidan finns länkar vidare om validering för studier.
Karriärvägledning på egen hand
Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Tjänsten finns hos Arbetsförmedlingen.
Validering inom komvux
Har du kunskaper och erfarenheter men saknar intyg för att söka till en utbildning? Vill du anpassa nivån eller kanske förkorta tiden så att du inte behöver läsa det du redan kan? Kontakta i första hand din kommun och be att få göra en validering. Läs mer om validering inom skola och vuxenutbildning hos Skolverket.
Antagning via reell kompetens för högskolestudier
Har du kunskaper och kompetenser från arbetslivet eller annan verksamhet som du vill använda för att komma in på en högskoleutbildning? Läs mer om antagning via reell kompetens hos studera.nu.
Adresser till universitet och högskolor
Har du oavslutade studier som du vill tillgodoräkna dig på ett högskoleprogram? Vänd dig till det lärosäte du vill studera på och begär att få din reella kompetens bedömd. Adresser till universitet och högskolor hittar du på studera.nu.
Studera på yrkeshögskola
Yrkeshögskolan ska vara öppen för alla som har förutsättning att tillgodogöra sig utbildningen.
Det innebär att du kan bedömas vara behörig till en utbildning även om du saknar betyg från gymnasiet. Skolan du vill studera på ska kunna göra en bedömning av din reella kompetens, alltså bedöma de kunskaper och kompetenser du skaffat dig på annat vis än genom en formell gymnasieutbildning. Skolan kan då till exempel genomföra olika tester för att se om dina kunskaper motsvarar gymnasiekurserna. Ett test kan omfatta andra kunskaper nödvändiga för att klara av utbildningen, det kan vara aktuellt när utbildningen har särskilda förkunskapskrav. Tester kan också användas för att korta ner din utbildning, så att du inte behöver läsa de kurser du redan kan.
Ansökan till en utbildning görs alltid direkt hos skolan. Om du saknar formellt gymnasiebetyg så ange för tydlighetens skull att du vill ha din reella kompetens bedömd motsvarande behörighetskraven. Många gånger kan du förbereda dig, hör gärna med skolan om vad som gäller. Du hittar alla utbildningar och kontaktuppgifter på yrkeshogskolan.se.
Exempel – validering inom yrkeshögskolan
Validering inom yrkeshögskolan kan förkorta utbildningen för en person som har relevant erfarenhet från arbetslivet. Nedan kan du läsa om kollegorna på behandlingshemmet i Eksjö, där valideringen var avgörande för att de överhuvudtaget skulle ta sig an utbildningen till behandlingspedagog.
Läs till kontakttolk
Du som arbetar som kontakttolk men saknar formell grundutbildning kan ansöka om validering. Det innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda i relation till grundutbildningen till kontakttolk. Observera att utbildning till kontakttolk inte är yrkeshögskola.
Läs mer på blitolk.se.