Avsiktsförklaringar i ansökan – arbetslivets medverkan
En yrkeshögskoleutbildning ska svara mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. För att säkerställa att utbildningen har rätt innehåll ska den utformas tillsammans med arbetslivet. Arbetslivet ska även medverka i genomförandet av utbildningen och finansiera delar av den.
Hur arbetslivet deltagit i framtagningen av en utbildning och hur de avser att engagera sig vid ett beviljande ska framgå i avsnittet om arbetslivets medverkan i webbansökan. Detta är ett viktigt underlag i bedömningen av ansökan. Uppgifterna som lämnas av arbetslivet är inte bindande men visar de deltagande organisationernas avsikt. Det ska finnas ett arbetsliv i geografisk närhet till studieorten/studieorterna och arbetslivet ska vara relevant för utbildningens inriktning.
Avsiktsförklaringarna är utbildningsanordnarens möjlighet att visa att det finns ett faktiskt arbetsliv som står bakom ansökan, vill anställa från utbildningen och kan bidra med LIA-platser och annan medfinansiering.
Förändring från och med ansökningsomgången 2025
Från och med ansökningsomgången som öppnar 2025, kommer ni som representant för arbetslivet själva att fylla i och bekräfta uppgifter kring er medverkan i respektive ansökan. Tidigare har utbildningsanordnaren fyllt i informationen, vilken sedan bekräftats av arbetslivet.
Förändringen utförs då myndigheten tror att det kan vara ett steg i att öka kvaliteten på ansökningarna samt förstärka relationerna mellan utbildningsanordnare och berört arbetsliv. Vikten av er medverkan från arbetslivet blir ännu tydligare då ni inkluderas mer praktiskt redan från start.
Den som ansöker om att bedriva en YH-utbildning ska säkerställa att utbildningen innehåller det arbetslivet efterfrågar. Det är därför viktigt att det i ansökan framgår på vilket sätt ni som arbetslivsrepresentanter medverkat i framtagandet eller uppdatering av utbildningen. Myndigheten har, utifrån tillgängliga medel och sin omvärldsanalys, gjort en bedömning av hur många utbildningar som kan beviljas att starta inom varje utbildningsinriktning och att som arbetslivsrepresentant medverka i flera ansökningar inom samma utbildningsinriktning kommer därför inte att påverka antalet utbildningar som beviljas. Det är dock viktigt att arbetslivet ställer sig bakom det man helst vill se beviljat inom respektive utbildningsinriktning. Genom att välja ut den utbildning ni främst vill engagera er i och anställa från i framtiden kan era uppgifter utgöra en del av det underlag som ligger till grund för beslutet av vilka utbildningar som beviljas att starta.
Uppgifterna du lämnar blir allmän handling
När ansökan är inskickad blir den en offentlig handling, vilket gör att uppgifterna som du lämnar till myndigheten blir en allmän handling. Detta innebär att den som begär kan få ta del av uppgifterna – om de inte bedöms som hemliga enligt offentlighets- och sekretesslagen. De personuppgifter som du lämnar hanteras enligt dataskyddsförordningen (GDPR).
Frågorna
Frågorna ni kommer att besvara i ansökan finns nedan, både för program och kurser.
Utbildningsanordnaren skickar en länk till er via vår tjänstewebb Mina sidor som ni klickar på för att medverka som referens i ansökan. När ni besvarat frågorna syns uppgifterna i ansökan, om anordnaren väljer att ta med er som referens när ansökan väl skickas in till myndigheten.
Om ni inte vill medverka i ansökan kan ni välja att avböja, detta för att vara tydlig med att ni inte vill medverka samt undvika påminnelsemejl. Inga uppgifter kommer då med i ansökan. Väljer ni att inte svara, registreras heller inga uppgifter från er.
Frågor och svar kring avsiktsförklaringar (arbetslivets medverkan)
Vanliga frågor och svar hittar du på följande sidor:
Löpande utveckling
Detta är en del i ett löpande arbete att utveckla avsiktsförklaringarna och arbetslivets medverkan. För att vara uppdaterad om vad som händer rekommenderar vi att du prenumererar på myndighetens nyheter.