Verktyg för omställning
Här kan du som är arbetsgivare eller som arbetar med personalfrågor som kompetensutveckling och omställning hitta verktyg som kan vara till hjälp.
Branschvalidering
Validering är en träffsäker metod för att synliggöra en individs faktiska kompetens. Validering kan användas vid rekrytering eller för att kartlägga och kvalitetssäkra personalens kompetens. I de modeller för validering som olika branscher utvecklat utgår valideringen ifrån standardiserade krav på kompetens för specifika arbetsuppgifter och yrkesroller. Genom att ta reda på människors faktiska kompetens och ställa den mot organisationens behov, blir det lättare att planera kompetenshöjande insatser eller nyrekrytering. Branschernas valideringsmodeller kan användas för att göra den typen av gap-analyser. Modellerna kan också användas för att synliggöra och ta tillvara på kompetens som kan användas i nya arbetsuppgifter och yrkesroller.
Myndigheten har samlat länkar till olika branschers information om validering och framtagna valideringsmodeller.
Uppdragsutbildning
Både företag och offentliga aktörer kan köpa en hel yrkeshögskoleutbildning eller utvalda delar för att vidareutbilda den egna personalen eller av arbetsmarknadsskäl.
Offentliga aktörer kan även köpa av biståndspolitiska skäl, för att rehabilitera enskilda personer eller för att formalisera personalens kompetens.
Du hittar aktuellt utbildningsutbud på yrkeshogskolan.se.
Kontakta utbildningsanordnaren (skolan) och hör om du kan köpa utbildningen som uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildningar som du kan köpa redan nu
Vissa utbildningsanordnare har redan gjort en anmälan om att erbjuda uppdragsutbildning. Dem hittar du på en särskild sida på yrkeshogskolan.se.
Mer om uppdragsutbildning
Kurs på tom plats
Om det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning efter att antagningen är klar, så kan utbildningsanordnaren anta studerande till en eller flera av de kurser som ingår.
Som arbetsgivare kan du tipsa om lämpliga kurser, men det är individen själv som ansöker direkt hos skolan.
Kurs på tom plats kallas också enstaka kurser, och du hittar dem på en särskild sida på yrkeshogskolan.se.
YH-flex
Syftet med YH-flex är att skapa en snabb och individanpassad väg till examen. Personer som redan har yrkeskunskaper motsvarande en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning ska kunna få dessa validerade och sedan på kort tid kunna komplettera med endast de nödvändiga delarna för en examen.
Beviljade YH-flexplatser hittar du på yrkeshogskolan.se.
Mer om YH-flex
Kurser (YH-utbildningar upp till 99p)
Kurser är korta yrkeshögskoleutbildningar upp till 99 poäng. Syftet är att stärka möjligheterna till kompetensutveckling för den som redan har ett jobb eller befinner sig i omställning. Det kan handla både om att stärka sin nuvarande position, avancera till mer kvalificerade arbetsuppgifter eller om att byta bana helt.
Som arbetsgivare kan du tipsa om kurser, men det är individen själv som ansöker.
Kurser hittar du på en särskild sida på yrkeshogskolan.se.