Så ansöker du
Här hittar du information och underlag som stöd för ansökan om att bedriva yrkeshögskoleutbildning upp till 99 YH-poäng.
I ansökan prövas om utbildningen i form av kurser kan ingå i yrkeshögskolan och om den kan beviljas statsbidrag. Det är möjligt att både använda kurser från befintliga yrkeshögskoleutbildningar och att skapa kurser med nytt utbildningsinnehåll.
Kurser ska särskilt svara mot ett behov av kompetens för omställning på arbetsmarknaden, men även mot behov av kunskap inom nya områden.
Checklista
Inför ansökan är det bra att gå igenom vår checklista med tips och råd. Tänk på att ansökan och avsiktsförklaringarna (arbetslivets medverkan) ska vara på svenska.
Instruktion till ansökan
Myndigheten har tagit fram en demoversion av ansökan på Mina sidor, som stöd för dig som vill ansöka om att bedriva YH-utbildning.
Observera att det är en demoversion av ansökan från den senaste öppnade ansökningsomgången och att det kan tillkomma ändringar när nästa ansökningsomgång öppnar.
Guider på Mina sidor
På Mina sidor finns även olika guider som riktar sig till dig som vill ansöka om att bedriva utbildning, eller som fått din utbildning beviljad. Dessa hittar du under Guider på Mina sidor. En av guiderna innehåller vanliga frågor och svar kring ansökan om yrkeshögskoleutbildning.Arbetslivets medverkan (avsiktsförklaringar)
En yrkeshögskoleutbildning ska svara mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. För att säkerställa att utbildningen har rätt innehåll ska den utformas tillsammans med arbetslivet. Arbetslivet ska även medverka i genomförandet av utbildningen och finansiera delar av den.
Hur arbetslivet deltagit i framtagningen av en utbildning och hur de avser att engagera sig vid ett beviljande ska framgå i avsnittet om arbetslivets medverkan. Detta är ett viktigt underlag i bedömningen av ansökan. Uppgifterna som lämnas av arbetslivet är inte bindande men visar de deltagande organisationernas avsikt. Det ska finnas ett arbetsliv i geografisk närhet till studieorten/studieorterna och arbetslivet ska vara relevant för utbildningens inriktning. Avsiktsförklaringarna är utbildningsanordnarens möjlighet att visa att det finns ett faktiskt arbetsliv som står bakom ansökan, som har ett behov av den kompetens utbildningen leder till och som kan bidra med medfinansiering.
Så här gör du i ansökan
Avsiktsförklaringarna är en del av webbansökan. Under avsnittet om arbetslivets medverkan ska du som anordnare klicka på "Lägg till referensperson" och fylla i uppgifterna som efterfrågas. När förfrågan skickats får referenspersonerna ett e-postmeddelande med en länk, via länken kan referenspersonen fylla i svaren på frågorna och välja att skicka in svaren eller att avböja medverkan.
Antalet företag och organisationer som kan uppges i ansökan är begränsat till tio stycken. Det går att lägga till eller tar bort referenspersoner fram till dess att ansökan skickas in. När ansökan är inskickad blir den låst och inga uppgifterna kan redigeras. Referenspersonernas uppgifter kommer då visas med statusen ”besvarad” eller ”avböjd”.
Frågorna till avsiktsförklaringarna för ansökningsomgången 2025 hittar ni i pdf-filen nedan.
Frågor och svar kring avsiktsförklaringar (arbetslivets medverkan)
Från och med ansökningsomgången som öppnar 2025, kommer arbetslivet själva att fylla i och bekräfta uppgifter kring medverkan i respektive ansökan. Tidigare har utbildningsanordnaren fyllt i informationen, vilken sedan bekräftats av arbetslivet.
Förändringen utförs då myndigheten tror att det kan vara ett steg i att öka kvaliteten på ansökningarna samt förstärka relationerna mellan utbildningsanordnare och berört arbetsliv. Vikten av medverkan från arbetslivet blir ännu tydligare då arbetslivet inkluderas mer praktiskt redan från start.
Vanliga frågor kring arbetslivets medverkan
Flexibelt upplägg
Redan yrkesverksamma ska kunna läsa kurser inom yrkeshögskolan och därför är det viktigt att uppläggen är flexibla när det gäller studieform och studietakt. Upplägget är också tänkt att vara flexibelt för dig som anordnare. I ansökan behöver du därför inte ange hur många utbildningsomgångar som ni planerar att starta och inte heller några startdatum. Under perioden med beviljade platser avgör du själv hur många omgångar du vill starta och hur antalet studerande ska fördelas mellan omgångsstarterna.Myndigheten kommer inte att fatta beslut om antal omgångar som får genomföras, studietakt, studieform eller om start- och slutdatum för respektive utbildningsomgång. När en utbildning har beviljats är det möjligt att skapa utbildningsomgångar på Mina sidor. De utbildningsomgångar som ni startar kan ha olika upplägg avseende studietakt och studieform inom samma utbildning. Till exempel kan vissa utbildningsomgångar genomföras intensivt under en viss period medan andra kan ha en lägre studietakt. För att studiestöd från CSN ska kunna erhållas behöver studietakten vara 50, 75 eller 100 procent. Olika utbildningsomgångar kan pågå samtidigt om det är ändamålsenligt.
Det är även möjligt att ansöka om att bedriva en utbildning på flera orter. I ansökan ska det anges i vilken eller vilka kommuner som utbildningsanordnaren avser att starta utbildningen. För kurser behöver inte ledningsgruppen anta studerande till utbildningen eller utfärda utbildningsbevis. Detta kan istället överlåtas till utbildningsanordnaren.
Beslut och förutsättningar
I beslutet anges årsplatser med start respektive period och det statsbidrag som utbildningen beviljats. Antalet studerandeplatser med start baseras på hur många årsplatser med start som beviljas för respektive period samt utbildningens genomförande i antal YH-poäng. Årsplatser som inte utnyttjats under en viss period kan inte flyttas till kommande perioder.
Antalet platser som beviljas för respektive utbildning kan komma att anpassas utifrån tillgängligt ekonomiskt utrymme samt myndighetens bedömning av efterfrågan och kan därmed komma att avvika från det antal som anges i ansökan.
Ansök på Mina sidor
Ansökan om att få bedriva kurser inom yrkeshögskolan görs på Mina sidor.