Så bedöms ansökan
För att en yrkeshögskoleutbildning ska kunna beviljas krävs det att ett antal kriterier är uppfyllda.
Bedömningen utgår från ansökans innehåll, myndighetens analyser samt relevanta rapporter och underlag som till exempel resultat från genomförd tillsyn, kvalitetsgranskning och uppföljning. Myndigheten hämtar även in uppgifter om bland annat den sökandes ekonomiska förutsättningar.
Ingå i yrkeshögskolan
Myndighetens bedömning av ansökan sker i två steg. I det första steget bedömer myndigheten om utbildningen som ansökan avser kan ingå i yrkeshögskolan enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan (YHL), förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF) och myndighetens föreskrifter. Inledningsvis bedömer myndigheten att den sökande har rätt att söka om och anordna yrkeshögskoleutbildning samt att den har förutsättningar för att bedriva utbildningen. Därefter prövas de bestämmelser som rör utbildningens innehåll och genomförande, till exempel att den bygger på gymnasieskolan.
Utbildningar med statsbidrag eller särskilda medel
För de ansökningar där utbildningarna uppfyller kraven för att ingå i yrkeshögskolan fortsätter sedan bedömningen. Myndigheten tilldelas en viss summa medel att fördela på de ansökningar som sökt platser med statsbidrag eller särskilda medel, vilket vanligen leder till att en prioritering mellan de inkomna ansökningarna behöver göras. Ansökningarna prövas mot 5 kap. 5 § YHF och en samlad bedömning görs av i vilken grad en utbildning i kvalitativt och kvantitativt hänseende svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft, finansieras av arbetslivet samt har en utifrån arbetslivet behov lämplig regional eller nationell placering. Vid fördelningen av statsbidrag ska även resultat från genomförd tillsyn, kvalitetsgranskning och uppföljning beaktas.