Ansökningsomgången 2025
Här hittar du tidplan och mer information om ansökningsomgången för kurser (YH-utbildningar upp till 99 poäng) 2025.
Nedan finns en tidplan för ansökningsomgången 2025.
Förutsättningar för ansökningsomgången
I årets ansökningsomgång finns möjlighet att söka studerandeplatser med start hösten 2025 och våren 2026. För hösten 2025 kommer beviljandet att påverkas av nyttjandegraden och anslagstilldelning och bli mindre än föregående år. Nyttjandegraden inom yrkeshögskoleutbildningar har varit högre än vad myndigheten räknat med. Det är fler studerande än väntat som studerat på yrkeshögskolan under 2024, vilket innebär att det har betalats ut mer statsbidrag än beräknat. Detta i kombination med hur myndighetens anslagstilldelning är utformad gör att färre studerandeplatser kommer att kunna beviljas starta hösten 2025. För utbildningar med start våren 2026 har vi dock ett större utrymme i budgeten.
I årets ansökningsomgång är det möjligt att söka om studerandeplatser för följande perioder:
- Start höst 2025: Utbildningen startar under 2025 och ska avslutas inom ramen för beslutet. Beslutets giltighetstid inkluderar administration efter avslutad utbildning och gäller till 2026-06-30.
- Start vår 2026: Utbildningen startar under våren 2026 och ska avslutas inom ramen för beslutet. Beslutets giltighetstid inkluderar administration efter avslutad utbildning och gäller till 2026-12-31.
I denna ansökan kommer ni som anordnare således ha möjlighet att få beslut med platser för 2025 respektive första halvåret 2026 beroende på vad ni sökt och blivit beviljad för. Precis som förra året kommer beslutstiden max vara 1,5 år.
Uppdateringar i webbansökan
Utöver löpande förbättringar av webbansökan har myndigheten inför denna ansökningsomgång två lite större förändringar av ansökan. Den ena är att webbansökan numera är uppdelad på enskilda sidor per område i stället för ett långt flöde och den andra är förändringen i avsiktsförklaringar (arbetslivets medverkan). Från och med ansökningsomgången som öppnar 2025, kommer arbetslivsrepresentanterna själva att fylla i och bekräfta uppgifter kring medverkan i respektive ansökan. Tidigare har utbildningsanordnaren fyllt i informationen, vilken sedan bekräftats av arbetslivet.
Bedömningskriterier
Myndigheten bedömer om en utbildning kan ingå i yrkeshögskolan enligt lag och förordning. Om det inte finns tillräckligt med medel att fördela för de ansökningar som uppfyller kraven behöver en prioritering göras. Av 5 kap. 5 § YHF framgår att myndigheten vid sin fördelning av statsbidrag eller särskilda medel särskilt ska ta hänsyn till i vilken grad en utbildning i kvalitativt och kvantitativt hänseende svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft, finansieras av arbetslivet och har en utifrån arbetslivets behov lämplig regional eller nationell placering. Myndigheten ska vid bedömningen även beakta resultat från genomförd tillsyn, kvalitetsgranskning och uppföljning. Bedömningskriterierna hittar du på sidan Så bedöms ansökan.
Prioriteringar
Mer information
Vid bedömningen använder sig myndigheten av en bedömningshandbok. Bedömningshandboken har diarienummer MYH 2025/60 och går att begära ut hos vår registratur: registrator@myh.se.
Handboken uppdateras inför varje ansökningsomgång.