Nationellt likvärdigt innehåll
För vissa utbildningar inom yrkeshögskolan är det viktigt att innehållet är likvärdigt oavsett vem som anordnar utbildningen eller var i landet den bedrivs.
Det kan till exempel gälla utbildningar som leder till yrken som har en samhällsviktig funktion eller där det finns krav på certifiering för att utöva yrket. För detta tar vi fram föreskrifter som reglerar innehållet i utbildningarna.
Så här ser processen ut
Arbetet med att ta fram nya föreskrifter startar med att vi gör en konsekvensutredning om behovet av föreskrifter för en viss utbildning. Den kan antingen göras på eget initiativ eller efter en extern förfrågan.
Om vi bedömer att behov finns tar vi fram ett förslag till utformning av nya föreskrifter. Under arbetets gång har vi kontakt med externa parter som branschorganisationer och berörda myndigheter.
Både konsekvensutredningen och förslaget skickas sedan på extern remiss så att olika aktörer får en chans att lämna synpunkter.
Vi beslutar därefter föreskrifterna. Tidpunkten för ikraftträdande samordnas med en ansökningsomgång.
Det här regleras i föreskrifterna
Föreskrifter om nationellt likvärdigt innehåll anger vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser som de studerande ska ha uppnått vid utbildningens slut.
Även utformningen av utbildnings- och kursplaner regleras i föreskrifterna för att tydliggöra de krav som är nödvändiga för att utbildningen ska bli likvärdig över hela landet.
Utöver det bedömer vi om det finns anledning att ställa särskilda förkunskapskrav. Om så är fallet regleras även det i föreskrifterna.
Utfärdade föreskrifter
De föreskrifter om nationellt likvärdigt innehåll som vi har utfärdat hittar du på sidan Föreskrifter och allmänna råd.
Krav som styr innehåll och utformning av föreskrifter
För att skapa förståelse för de krav som gäller för regelgivning vill vi upplysa om följande:
- Bemyndigandet (myndighetens rätt att utfärda föreskrifter) styr innehållet i föreskrifter.
- Föreskrifter ska utformas på ett visst sätt. Vår utgångspunkt är att meddela funktionella föreskrifter med krav som leder till likvärdiga utbildningar men även ger visst utrymme för utveckling/förändring av utbildningens innehåll och genomförande.
Myndighetens rätt att utfärda föreskrifter (bemyndigande)
För utbildningar med inriktning som kräver nationellt likvärdigt innehåll får vi enligt förordning (2009:130) om yrkeshögskolan meddela föreskrifter om vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser som alla studerande ska ha uppnått vid utbildningens slut.
Det ska vara fråga om en utbildning som
- det ställs vissa krav på i lag eller förordning
- leder till ett yrke eller en funktion där det ställs vissa krav på utbildningens examen för att legitimation för yrket eller funktionen ska kunna utfärdas eller där det ställs andra krav på utbildningen för behörighet, godkännande eller certifiering för yrket eller funktionen,
- leder till ett yrke som har en samhällsviktig funktion, eller
- av säkerhetsskäl måste ha ett nationellt likvärdigt innehåll.
Vi får även meddela föreskrifter om andra utbildningar med inriktning som kräver nationellt likvärdigt innehåll än sådana som anges i första stycket.
Innan vi meddelar föreskrifterna ska den höra företrädare för berörda myndigheter och organisationer.
Enligt 2 kap. 9 § YHF ska det finnas en kursplan för varje kurs.
Av kursplanen ska följande framgå:
- kursens benämning,
- det antal yrkeshögskolepoäng som kursen omfattar,
- målen för kursen,
- kursens huvudsakliga innehåll,
- om kursen helt eller delvis ges på engelska, och
- de principer för betygssättning och former för kunskapskontroll som ska tillämpas.
Myndigheten för yrkeshögskolan får meddela föreskrifter om kursplanen. När det gäller utbildningar som avses i 8 § får dessa föreskrifter även avse kursens specifika innehåll.