Stort engagemang för att utveckla det svenska kompetensförsörjningssystemet
Projektet ”Strengthening the Governance of the Swedish Skills System” ska bidra till en förbättrad kompetensförsörjning i Sverige. Projektet leds av OECD och finansieras av EU:s instrument för tekniskt stöd, som ger EU-länderna skräddarsydd teknisk sakkunskap när de utformar och genomför reformer. Myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande fungerar som plattform för projektets samordning.
Som ett led i projektet tar OECD fram rekommendationer för att utveckla strukturer och system som väntas bidra till en bättre balans mellan tillgänglig och efterfrågad kompetens i Sverige. Sådana system behöver fungera över politikområden, myndighetsgränser och samhällssektorer.
Den 4 och 5 juni genomfördes två workshops i syfte att testa OECD:s preliminära rekommendationer. Engagemanget var stort och diskussionerna livliga bland de drygt 90 deltagare som samlades i Stockholm och Gävle. Under hösten 2024 kommer OECD att presentera färdiga rekommendationer till Sverige, inför projektavslut i januari 2025.
Nationell workshop 4 juni i Stockholm
Workshopen i Stockholm samlade 60 deltagare från myndigheter samt aktörer på nationell och regional nivå med perspektiv från utbildning, arbetsmarknad och näringsliv. Diskussionerna handlade om hur det går att utveckla mer effektiva och koordinerade system för kompetensförsörjning, anpassade efter behoven hos arbetsliv och individer. Intresset var också stort för de av OECD:s rekommendationer som fokuserar på en sammanhållen datainfrastruktur med ökad tillgänglighet till data och digital information om utbildning och arbetsmarknad.
Regional workshop 5 juni i Gävle
Workshopen i Gävle hade regionalt fokus med regionerna som primär målgrupp, och samlade 30 deltagare. Regionerna spelar en särskilt viktig roll för att skapa en väl fungerande kompetensförsörjning som svarar mot arbetsmarknadens behov. Genom kontakter med näringsliv, kommuner och andra aktörer på lokal och regional nivå har regionerna god kunskap om både regionala och lokala kompetensbehov. Under workshopen samlade OECD in underlag för att i ett senare skede föreslå hur Sverige kan förbättra sin flernivåsamverkan mellan beslutsfattande myndigheter nationellt, regionalt och lokalt samt andra berörda aktörer inom utbildning, arbetsmarknad och näringsliv.