Internationell utblick bidrar till pågående arbete för en väl fungerande kompetensförsörjning i Sverige
Projektet ”Strengthening the Governance of the Swedish Skills System”, med myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande som bas, syftar till att bidra till en förbättrad kompetensförsörjning i Sverige. Projektet leds av OECD och finansieras av EU:s instrument för tekniskt stöd, som ger EU-länderna skräddarsydd teknisk sakkunskap när de utformar och genomför reformer.
Inom ramen för projektet har OECD genomfört en internationell utblick, för att ta reda på hur Sverige kan dra lärdomar från arbetet med kompetensförsörjning i andra europeiska länder. Resultatet presenteras nu i en rapport med lärandeexempel från Irland, Norge, Belgien, Lettland och Nederländerna.
Rapporten visar att Sverige delar många utmaningar med andra länder i Europa. Väl fungerande system för kompetensförsörjning, anpassade efter behoven hos arbetsliv och individer, är en prioriterad fråga både av EU och i medlemsländerna. Sådana system behöver fungera över politikområden, myndighetsgränser och samhällssektorer. I rapporten finns flera exempel på hur sådan samverkan kan organiseras på ett effektivt sätt för att skapa en väl fungerande kompetensförsörjning, såväl nationellt som regionalt och lokalt.
Rapporten går att ta del av via projektets hemsida. Sedan tidigare finns även en nulägesanalys av kompetensförsörjningssystemet i Sverige publicerad. Fler resultat kommer att presenteras löpande till och med projektets avslut i januari 2025, däribland rekommendationer från OECD för att bidra till en förbättrad kompetensförsörjning i Sverige. Projektet engagerar såväl myndigheter på nationell och regional nivå som en mängd andra aktörer inom arbetsmarknads-, näringslivs-, och utbildningsområdet.