Efter mer än 30 år i yrket kan Sussi kalla sig kock
När Sussi skulle validera sina yrkeskunskaper var hon så nervös att händerna skakade. Men det gick bra ändå. Efter över 30 år i köket har hon nu papper på att hon kan titulera sig kock.
Förskolan Akalla Hill ligger i Stockholmsförorten Akalla. Verksamheten är kommunal och omfattar cirka 85 barn och 20 anställda. Den tillhör Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning som är en del av Stockholms stad.
Inte nog med att Sussi jobbat många år i förskolekök – hon har jobbat alla åren i samma förskolekök. Mycket har förändrats sedan hon först kom till Akalla Hill, men hon följer med i tiden och älskar sitt jobb.
Det mesta var annorlunda när Sussi började jobba i förskoleköket. ”Då serverade vi pulvermos, halvfabrikat, ja nästan allting var färdigt. Nu lagar jag allt från grunden, både mat och sylt och bröd. Inget köpebröd eller köpesylt här inte.”
– Här är dagens frukost, säger Sussi och visar upp en bild från förskolans Instagramkonto som hon fyller på med foton nästan dagligen.
– Framförallt för föräldrarnas skull, för att de ska se vad vi äter här under dagen. Då kan de till exempel ha fisk hemma på kvällen om vi haft vegetariskt här till lunch.
På Instagramkontot lägger Sussi upp inspirerande matbilder. Gröt på rågflingor med solrosfrön, hembakat bröd och många tillbehör kan vara en nyttig och smakrik frukost.
Natasa är måltidsstrateg inom Stockholms stad. Hon fick idén till validering av kökspersonal i stadsdelen genom sin chef och är den som har validerat Sussi och ett antal av hennes kollegor på andra förskolor. Många hade liksom Sussi jobbat länge men utan formell utbildning och utan kvitton på sina kunskaper.
– Vi ville verkligen lyfta den här gruppen som ofta glöms bort. Det finns de som knappt gått i skolan eller de som är lite äldre, och för sådana personer kan validering verkligen ge så många positiva följder. De har inte så många andra möjligheter, konstaterar Natasa.
Valideringen gjordes mot Visitas branschmodell som Utbildningsrådet för hotell och restaurang höll i. Natasa utbildade personalen i näringslära och en del annan teori innan, samt lät dem besvara en mängd frågor innan den praktiska bedömningen inleddes.
Genom åren har Sussi tagit emot en rad praktikanter i sitt förskolekök och just nu har hon Tahira hos sig som läser på SFI och jobbar halvtid i köket. ”Bästa kocken”, säger Tahira om sin läromästare. ”Jag tycker det är roligt att få lära ut mitt jobb till fler”, säger Sussi.
När Sussi fick höra att hon skulle ta chansen att validera sina yrkeskunskaper visste hon inte vad ordet validering betydde. Sussi är i princip helt självlärd när det gäller matlagning; hon började laga mat hemma redan som liten flicka och gick ut i arbetslivet direkt efter grundskolan. Utöver en kortare kokerskekurs för länge sedan och fortbildning kring livsmedelssäkerhet och liknande saknar hon yrkesutbildning. Men hon vågade nappa på erbjudandet om validering.
– I tre veckor var Natasa här varje arbetsdag och observerade hur jag jobbade. Första dagen var jag så nervös så mina händer bara skakade. Man tror att man gör allting fel, när man inte har någon utbildning. Men mot slutet slappnade jag av lite. Och det gick ju bra.
Sussi fortsätter:
– Efteråt känner jag mig mer självsäker, man sträcker lite på sig. Jag kan känna nu att jag inte var så dålig innan heller: jag har fått ett kvitto på att jag gjort saker rätt ändå. Jag känner mig mer trygg nu när jag kommer till jobbet.
Jobbet i köket blir synligare om hela förskolan involveras på olika sätt. Sussi har just köpt in riktiga kockkläder till barnen som de kan ha på sig när de får vara med och hjälpa till i köket för en dag.
Sussi känner att det är bra att ha papper på att hon är kock och tycker att fler borde få chansen till validering av sina kunskaper. Hon påpekar att det är bra för alla att ha en yrkestitel, inte minst om de skulle vilja söka annat arbete.
– Jag älskar mitt jobb, konstaterar Sussi, och skojar om att hon ska jobba tills hon stupar på sin post.
– Varför ska man lämna om man trivs? Jag har trivts bra i köket under alla år.
Sussi månar om miljön och lagar därför mycket vegetarisk mat. Klimattankarna avspeglar sig också i den mycket stora andelen ekologiska matvaror hon köper in.