Till innehållet

Efter mer än 30 år i yrket kan Sussi kalla sig kock

När Sussi skulle validera sina yrkeskunskaper var hon så nervös att händerna skakade. Men det gick bra ändå. Efter över 30 år i köket har hon nu papper på att hon kan titulera sig kock.

Det mesta var annorlunda när Sussi började jobba i förskoleköket. ”Då serverade vi pulvermos, halvfabrikat, ja nästan allting var färdigt. Nu lagar jag allt från grunden, både mat och sylt och bröd. Inget köpebröd eller köpesylt här inte.”

På Instagramkontot lägger Sussi upp inspirerande matbilder. Gröt på rågflingor med solrosfrön, hembakat bröd och många tillbehör kan vara en nyttig och smakrik frukost.

Genom åren har Sussi tagit emot en rad praktikanter i sitt förskolekök och just nu har hon Tahira hos sig som läser på SFI och jobbar halvtid i köket. ”Bästa kocken”, säger Tahira om sin läromästare. ”Jag tycker det är roligt att få lära ut mitt jobb till fler”, säger Sussi.

Jobbet i köket blir synligare om hela förskolan involveras på olika sätt. Sussi har just köpt in riktiga kockkläder till barnen som de kan ha på sig när de får vara med och hjälpa till i köket för en dag.

Sussi månar om miljön och lagar därför mycket vegetarisk mat. Klimattankarna avspeglar sig också i den mycket stora andelen ekologiska matvaror hon köper in.