Omställningspengar ger validering för många hos avfallsbolaget
När en regeländring gjorde det möjligt att söka omställningsmedel för att validera personal gjorde Vafabmiljö slag i saken. Återvinningsbolaget i Västmanland validerar nu all personal på sina återvinningscentraler – och vinner insikter längs vägen.
Vafabmiljö är ett kommunalförbund för Västmanlands kommuner plus närliggande Enköping och Heby kommuner. Man jobbar med avfallstjänster och driver bland annat 18 återvinningcentraler som hos Vafabmiljö kallas återbruk.
Ett av återbruken ligger i Heby och där jobbar Kayleigh Anderson som gått igenom valideringen till återvinningsarbetare. Hon tycker att hennes väg till återbruket visar varför validering av kunskaper kan vara värdefullt i ett yrke som det inte finns direkta utbildningar till.
– Jag jobbade i djurbutik och tyckte om kundkontakten, men ville ha ett jobb närmare hemmet. Då började jag se mig om efter annat. En bekant till mig hade sett en annons om en tjänst på återbruk och tyckte att det vore något för mig. Men jag tänkte mest ”äh, vad är det där?” berättar Kayleigh och skrattar. Hon fortsätter:
– Jag hörde ändå av mig för att fråga lite, och då fick jag höra om kundkontakten man har i det här jobbet. Då förstod jag att det var något för mig. Jag tror att det här yrket egentligen borde passa fler, men det är lite osynligt, så många tänker nog som jag gjorde innan. Validering gör yrket mer synligt eftersom det blir tydligt vad man faktiskt ska kunna för att jobba här. Man får ju dessutom ett yrkesbevis sedan som bekräftar vad man kan.
Kayleigh Anderson är ensamarbetare på återbruket i Heby vilket innebär att hon har ansvar för allt som sker på området. ”Jag är verkligen nöjd med det här jobbet, framför allt med kundkontakten. Jag tycker sällan folk är sura och irriterade. Först kan en del vara lite upprörda, men när man har förklarat varför de ska sortera enligt olika fraktioner förstår de ju”. Foto: Maja Geffen/MYH
Natalie Lindkvist på Vafabmiljö är den som håller samman valideringen av alla miljöarbetare i rollen som projektledare och yrkesbedömare. Hon började själv sin bana på Vafab med att jobba på återbruk för snart tio år sedan. Kring årsskiftet 2024/2025 är målet att hon ska ha hunnit gå igenom valideringen med de 47 medarbetare som är aktuella. Valideringen sker mot Sobonas modell för branschvalidering av medarbetare på återvinningscentral (länk finns nederst på sidan). Sobona är de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation i Sverige.
Natalie Lindkvist berättar:
– Jag har börjat med att informera alla ordentligt, både via mejl och på arbetsplatsträffar. När det är dags för validering träffar jag var och en och pratar igenom funderingar och eventuella farhågor. Det ska ju kännas tryggt att få sina yrkeskunskaper validerade. Jag har jobbat proaktivt och skickat ut information om sådana delar som man kanske behöver påminna sig om, som riktlinjer och avfallstrappan som styr hur vårt avfall ska tas om hand.
Natalie Lindkvist började med extrajobb på återbruk medan hon studerade på högskolan och till slut blev det fast jobb. ”När jag kom in på Vafabmiljö såg jag vilken värld som fanns där och hur intressant det här området är. Jag brinner för det här. Projektledarrollen för valideringen passar perfekt med tanke på att jag själv har samma yrkesbakgrund som dem jag ska validera” säger hon.
Elva moduler ska betas av under valideringen som Vafabmiljö genomför. I effektiv tid tar det kanske två arbetsdagar, men i praktiken delar Natalie upp valideringen på flera tillfällen för att den inte ska bli för utmattande för deltagarna. Vissa moduler består av frågor som ska besvaras och då kan den som ska valideras välja mellan att skriva själv på dator eller att berätta svaren för Natalie som skriver. Andra delar ska göras praktiskt och då visar medarbetaren för Natalie på arbetsplatsen hur man exempelvis kör hjullastare eller sorterar avfall i olika kategorier.
Kayleigh Anderson var snabb med att klara av de olika delarna, men behövs det mer tid för någon så kommer det att ges mer tid. Rent allmänt ser Natalie valideringen som ett utmärkt tillfälle för Vafabmiljö att vinna intressanta insikter.
– Vi validerar oss själva som arbetsgivare också. Jag kan redan se att valideringen lyfter en del luckor som vi behöver täppa till. Det vänder ögonen mot oss som arbetsgivare på ett positivt sätt.
Enhetschef Ludvig Ericsson som var med och tog initiativ till den stora valideringen är inne på samma spår.
– Man får en del medskick. Man kan se om det är något i organisationen som vi inte har jobbat tillräckligt med. Vi har till exempel uppmärksammat kunskapsbehov kring farligt avfall, men även att det skiljer en del beroende på vem som introducerar en nyanställd. Och hur vet man att rutiner har tagits emot även om man informerar om dem?
Jag tycker valideringen ger både personlig utveckling och utveckling för branschen. När kunskaper och erfarenheter lyfts på det här sättet kan vi jobba mer lika på de olika återbruken inom Vafab och inom hela branschen, säger Kayleigh Anderson.
De främsta orsakerna till valideringen är grundade i kompetensförsörjningsfrågor och omställningsbehov. Ludvig Ericsson berättar att han och kollegor besökte Sobonas valideringskonferens år 2019 och fick höra om Sobonas olika valideringsmodeller, varav återvinningsarbetare är en.
– Då kände jag ganska snabbt att validering vore en bra satsning på personalen, för att säkerställa deras kompetens och ge dem yrkesbevis. I flera år har vi förberett ett omtag runt alla våra återbruk. Det kommer att ske förflyttningar kring hur vi ska jobba med våra tjänster. Medarbetarna kommer att ha andra typer av roller och det kommer att bli en omställning för dem. Kan vi inte säkerställa att de har vissa kompetenser blir det tufft att passa i nya roller. Då såg vi goda skäl för yrkesvalidering. Men jag såg också att det skulle kräva resurser, så hur skulle vi få till det? berättar Ludvig.
Lösningen kom för något år sedan då det genomfördes en avtalsändring i stiftelsen Omställningsfonden som delägs av Sobona. Det går numera att söka omställningsmedel för validering av anställd personal och den chansen tog Vafabmiljö. Ludvig upplever att bemötandet från Omställningsfonden var positivt när Vafabmiljö sökte pengar och allting gick smidigt med hanteringen. Natalie Lindkvist kunde rekryteras internt som projektledare och yrkesbedömare och finansieras med medel från Omställningsfonden.
– Vi är oerhört nöjda med den här lösningen. Vi är ett stort kommunalförbund, visst, men det här skulle kräva resurser som vi kanske inte riktigt har när många frågor ska prioriteras samtidigt. Vi har så oerhört mycket som händer hos oss och runt oss nu, säger Ludvig.
Fler arbetsgivare borde göra som vi och titta på: är det så att min organisation står inför större förändringar? Då har man ju möjlighet att få den här finansieringshjälpen, oavsett organisationens storlek, säger Ludvig Ericsson.
En av de saker som händer är att Vafabmiljö får utökat uppdrag kring avfallshämtning och därför kommer att stärka sin kår av chaufförer kraftigt: från dagens cirka 45 personer till cirka 100 personer om ett par år. Där finns det funderingar kring att validera denna grupp mot Sobonas modell för chaufförer inom avfallshantering.
Liksom Natalie Lindkvist och Kayleigh Anderson ser Ludvig Ericsson att validering synliggör yrken som det finns en del fördomar och missuppfattningar kring.
– Ibland får man in anställda som är jättebra, och så berättar de att bekanta har uttryckt alla möjliga uppfattningar om att ”jobba på sopstation”. Validering ger yrkesbevis och bekräftelse på en roll som innebär så mycket mer än vad många tror. Inte minst kundkontakten, säger Ludvig. Han avslutar:
– När vi anställer personal till återbruken numera lägger vi stor vikt vid att man ska vara bra på kundkontakt, och det gäller även för chaufförer till viss del. Förut var det inte så. Då handlade det mer om att köra maskin och liknande. Där har valideringsmodellerna bidragit till att förtydliga yrkesrollerna.
Läs mer
Nedan hittar du länkar med mer information om branschvalidering (validering i arbetslivet) och om kvalifikationer och SeQF, Sveriges referenram för kvalifikationer för livslångt lärande. Du hittar också en länk till ett specifikt yrkesbevis för återvinningsarbetare och länk vidare till vår kvalifikationsdatabas där du kan söka bland kvalifikationer.