Till innehållet

Omställningspengar ger validering för många hos avfallsbolaget

När en regeländring gjorde det möjligt att söka omställningsmedel för att validera personal gjorde Vafabmiljö slag i saken. Återvinningsbolaget i Västmanland validerar nu all personal på sina återvinningscentraler – och vinner insikter längs vägen.

Kayleigh Anderson är ensamarbetare på återbruket i Heby vilket innebär att hon har ansvar för allt som sker på området. ”Jag är verkligen nöjd med det här jobbet, framför allt med kundkontakten. Jag tycker sällan folk är sura och irriterade. Först kan en del vara lite upprörda, men när man har förklarat varför de ska sortera enligt olika fraktioner förstår de ju”. Foto: Maja Geffen/MYH

Natalie Lindkvist började med extrajobb på återbruk medan hon studerade på högskolan och till slut blev det fast jobb. ”När jag kom in på Vafabmiljö såg jag vilken värld som fanns där och hur intressant det här området är. Jag brinner för det här. Projektledarrollen för valideringen passar perfekt med tanke på att jag själv har samma yrkesbakgrund som dem jag ska validera” säger hon.

Jag tycker valideringen ger både personlig utveckling och utveckling för branschen. När kunskaper och erfarenheter lyfts på det här sättet kan vi jobba mer lika på de olika återbruken inom Vafab och inom hela branschen, säger Kayleigh Anderson.

Fler arbetsgivare borde göra som vi och titta på: är det så att min organisation står inför större förändringar? Då har man ju möjlighet att få den här finansieringshjälpen, oavsett organisationens storlek, säger Ludvig Ericsson.