Bakgrundskontroll vid LIA – när är det tillåtet och inte?
Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare vill se utdrag från belastningsregistret innan de tar emot studerande på LIA. Det har även förekommit att utbildningsanordnare begärt olika typer av bakgrundskontroller från de studerande inför LIA. Vem har egentligen rätt att begära bakgrundskontroller – och när? Myndighetens utredare Yvonne Audinell hjälper till att ge vägledning i frågan.
Yvonne inleder med att säga:
– Utbildningsanordnare har inte rätt att ställa krav på bakgrundskontroll eller utdrag ur belastningsregistret, varken i samband med antagning till utbildningen eller i någon del under dess genomförande. I de fall ett företag eller organisation som tar emot på LIA omfattas av sådana krav, så är det de som ska begära detta direkt från den studerande, inte anordnaren.
Tydlighet i typ av register
Yvonne poängterar att det är anordnarens skyldighet att kunna sin bransch och att informera såväl sökande till utbildningen som studerande om vilka yrkesroller, eller verksamheter där man vanligen gör LIA under utbildningen, som omfattas av lagkrav på bakgrundskontroller eller andra typer av intyg.
– Det är också viktigt att anordnaren är tydlig och anger vilken typ av registerutdrag som krävs. Det duger inte med luddiga formuleringar i stil med att man inte får ha ”prick i belastningsregistret”. Vad betyder det? Att man inte får ha kört för fort? Det finns sju olika utdrag från belastningsregistret som kan begäras ut från polisen, varav fem är anpassade för olika yrken.
Exempel på utbildningar där LIA-företag ofta har reglerade krav på sig att begära registerutdrag från belastningsregistret är bank- och försäkringsrådgivare och behandlingspedagog/socialpedagog.
Företag fria att ha egna regler
Yvonne har hört talas om LIA-företag som trots att de inte omfattas av lagkrav på bakgrundskontroll, ändå väljer att begära utdrag från de studerande.
– Ja det stämmer och det är inte emot reglerna, företag är fria att göra som de vill. Men jag tycker att arbetsgivare som tar emot på LIA kan fundera på syftet och nödvändigheten av att bakgrundskolla studerande som är inne tillfälligt, så att det inte sker slentrianmässigt. LIA är ju en arbetsförlagd kurs och inte en anställning. Fokus ska läggas på att ge den studerande förutsättningar att uppnå lärandemålen, inte på att bedöma bakgrund och lämplighet. Men oavsett hur man väljer att göra som LIA-mottagare så är det lämpligt att informera om rutiner och krav för att vistas på arbetsplatsen i förväg, så att det inte kommer som en överraskning för den studerande.
Tydlighet i vad som gäller efter examen
Yvonne tar upp ett dilemma. Även om utbildningar i sig inte ska kräva ett registerutdrag, så kan det krävas för att senare få verka i yrkesrollen som utbildningen lett fram till. Ett exempel är trafiklärare. Efter avklarad utbildning så behöver den studerande ansöka hos Transportstyrelsen om lämplighetsprövning och godkännande att få verka i rollen som trafiklärare.
Yvonne återkommer till vikten av tydlig information och understryker att utbildningsanordnare har ett generellt ansvar att ge tydlig information till sökande om vad som gäller för att gå utbildningen, men också för att efter examen kunna verka i yrkesrollen. Hon tar fram yrkeshögskoleförordningen, 2009:130, 2 kapitlet, 3 §.
– Enligt yrkeshögskoleförordningen så ska den ansvariga utbildningsanordnaren bland annat se till att ”det finns vägledning om studiealternativ, antagning och tillträde samt yrkesvägledning".
Frågor och vägledning
Har du fler frågor kring dina rättigheter och skyldigheter som anordnare så är du välkommen att kontakta Yvonne Audinell och hennes kollegor på enheten för tillsyn och studiedokumentation för råd och vägledning.