Uppdragsutbildning inom YH en möjlighet för fler anordnare
Uppdragsutbildning inom YH är inte så vanligt som handläggarna Anna Dahl och Annelie Wikingson skulle önska. De vill slå ett slag för möjligheten att sälja utbildning till företag och organisationer – numera med en enklare hantering i Mina sidor.
När en anordnare bedriver en utbildning inom yrkeshögskolan öppnas också möjligheten att sälja hela eller delar av utbildningen till vilken arbetsgivare som helst.
Annelie Wikingson och Anna Dahl arbetar som handläggare av bland annat uppdragsutbildning på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. De ser att kännedomen om uppdragsutbildning kunde vara högre.
– Årligen får vi in omkring 30 anmälningar om uppdragsutbildning och 300 studerande är involverade i dem. Vanligast är det inom hälso- och sjukvårdsområdet och socialt arbete. Men uppdragsutbildning förekommer även inom teknik, ekonomi och andra utbildningsområden, säger Annelie Wikingson.
– För uppdragsutbildning är det köparen som bestämmer vilken befintlig personal som ska gå utbildningen. Det finns inga formella behörighetskrav som det annars gör inom YH. Arbetsgivaren bestämmer också om man vill köpa en hel utbildning, en del av en utbildning, eller kurser inom YH, berättar Anna Dahl.
Hon tillägger:
– Upplägget kan anpassas utifrån arbetsgivarens önskemål. Utbildningstakt kan till exempel justeras. Uppdragsutbildning kan köpas för en enskild anställd eller för en grupp personer, det är flexibelt och upp till anordnaren och arbetsgivaren att komma överens om.
Anna Dahl och Annelie Wikingson handlägger uppdragsutbildning inom yrkeshögskolan. ”Det här är en bra möjlighet, inom alla slags yrkesområden. Det råder sådan kompetensbrist på många håll idag och här finns en chans för arbetsgivare att kompetenshöja befintlig personal. Det skulle nog finnas en större efterfrågan om fler kände till uppdragsutbildning inom YH."
Foto: Maja GeffenExtra platser
En missuppfattning som Anna och Annelie möter ibland är att uppdragsutbildning skulle inkräkta på anordnarens ordinarie beviljade YH-platser. Så är det inte. Anordnaren får själv välja hur många extra platser man vill sälja som uppdragsutbildning oavsett hur många ordinarie platser man fyllt med studerande.
– Den enda begränsningen som finns i förordningen är att uppdragsutbildningen inte får inverka negativt på den ordinarie utbildningen, säger Anna Dahl.
– Man kan tro att det ska vara svårt att få uppdragsutbildning godkänd av oss, eftersom det råder konkurrens för att få ingå i yrkeshögskolan och alla ansökningar ställs mot varandra i den processen. Men när man är inne i yrkeshögskolan är det lätt att få uppdragsutbildning godkänd. Där finns det inga kvoter eller liknande som blir fulla, säger Annelie Wikingson.
– Alla arbetsgivare kan åberopa kompetensutvecklingsskäl och arbetsmarknadsskäl för att köpa uppdragsutbildning. Utöver det kan offentliga arbetsgivare även köpa utbildning av biståndspolitiska skäl eller som rehabilitering, säger Anna.
I god tid
En anordnare som ska sälja uppdragsutbildning behöver anmäla detta till MYH i god tid inför utbildningsstarten. Med god tid menas ungefär fyra veckor före utbildningens start.
– Vi kan inte ta beslut i efterhand, så om kursen har börjat går det inte, påpekar Annelie.
Vad ska det kosta för en arbetsgivare att köpa utbildning inom YH då?
– Vi får den frågan ibland, och svaret är att det är upp till dig som anordnare att komma överens med köparen om det. Myndigheten reglerar inte den frågan alls. Det enda vi gör är att ta ut en avgift på 3000 kronor för administration och studiedokumentation, säger Anna.
Annelie tillägger:
– Det beror på att uppdragsutbildning ska täcka sina egna kostnader hos MYH.
Apropå kostnader händer det ibland att en studerande inom uppdragsutbildning kan tillgodoräkna sig en del av utbildningen genom validering, precis som inom ordinarie YH. I sådana fall behöver anordnaren räkna på om det behövs ekonomisk ersättning av köparen för valideringen. Det är inte heller något som MYH reglerar.
Enklare hantering
Trots lite svag kännedom om uppdragsutbildning har anmälningarna om att bedriva sådan ökat genom åren. Anna och Annelie tror att digitaliseringen av anmälningarna har underlättat. Tidigare behövde anordnarna fylla i anmälan på en pappersblankett. Nu ligger anmälan digitalt i Mina sidor, och vissa uppgifter är dessutom förifyllda genom att de hämtas från anordnarens befintliga information.
– Du går in på den aktuella utbildningen i Mina sidor och klickar på Ansökningar/anmälningar och väljer uppdragsutbildning, säger Anna.
– Förutom att vi har digitaliserat har vi också tagit bort en hel del information som anordnaren inte längre behöver lämna in. Man behöver till exempel inte skicka in ledningsgruppsprotokoll längre, även om ledningsgruppen fortfarande är ansvarig för uppdragsutbildningen, säger Annelie.
Samma ramar
När det gäller anmälan och hur den ska fyllas i är det bra att veta att uppdragsutbildningen ska ha samma namn, poängantal, innehåll och mål som den ordinarie YH-utbildningen. Den kan ges i annan studietakt och med annat upplägg men ska vara slutförd inom den tidsrymd som det ordinarie YH-beslutet gäller för.
Det är fritt för anordnaren att komma överens med köparen om hur studiegruppen ska se ut: ska arbetsgivarens anställda gå tillsammans med ordinarie YH-studerande eller ska de utgöra en egen grupp?
– De studerandes kön ska anges i anmälan. Det beror på att vi är ålagda att rapportera till vår uppdragsgivare hur många män och kvinnor som går våra utbildningar, liksom för all YH-utbildning, säger Annelie.
När flera ska med
Annelie berättar att det händer att flera företag går ihop och köper uppdragsutbildning hos en anordnare.
– Då fyller man bara i att det finns flera uppdragsgivare i en och samma anmälan. Det har verkligen blivit enklare, för tidigare behövde man skicka in olika anmälningsblanketter i ett sådant fall.
Ibland kommer arbetsgivaren på att man vill skicka med några ytterligare anställda på uppdragsutbildningen efter att den köpts och anmälts till MYH.
– Om man vill anmäla några personer till på samma utbildning under samma tidsperiod kan vi justera det i efterhand. Men om man kommer på att några kollegor behöver gå under en annan tidsperiod behöver anordnaren göra en nyanmälan, för då räknas det som en ny uppdragsutbildning, säger Anna.
Hon förtydligar:
– Uppdragsutbildningen hänger inte ihop specifikt med utbildningsomgångarna inom YH. Så länge den ryms inom beslutsperioden för en befintlig och pågående YH-utbildning så kan man starta uppdragsutbildning när man vill.
Avslutningsvis tipsar Annelie och Anna om att det nu införs ännu en digital lösning inom uppdragsutbildning. För att visa anordnarens uppdragsutbildning på yrkeshogskolan.se har det hittills krävts att man fyller i en manuell blankett och skickar in. Från och med nu sköts även det genom en digital lösning på Mina sidor, i marknadsföringsdelen av menyn.