Så söker du bidrag för undervisning i svenska med yrkesinriktning (SMY)
Undervisning i svenska med yrkesinriktning (SMY) har som syfte att ge den studerande de yrkesinriktade språkkunskaper som arbetsmarknaden kräver. Dock är det bara ett fåtal utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan som ansökt om bidrag för kostnader för undervisningen.
– Sök, sök, sök, uppmanar Emelie Forsberg på myndighetens rättsenhet, som här tillsammans med sin kollega Therese Mörtstrand beskriver kraven för att få bidraget och hur man ansöker.
Kraven för att få bidrag för kostnader för SMY är ganska få. Det räcker med att en anordnare – eller den studerande – identifierar ett behov samt att den studerande är antagen på en yrkeshögskoleutbildning och bedriver studier. För att ansökan ska beviljas krävs också att utbildningen bedrivs med statsbidrag eller särskilda medel. Enligt Emelie är myndigheten generös i sin bedömning.
– Men tänk på att behovet av undervisning i SMY ska gälla yrkesinriktade språkkunskaper för att klara sig i sin framtida yrkesroll, inte för att hänga med i undervisningen i stort och klara själva utbildningen, säger hon och fortsätter.
– Kraven på svenska för att kunna tillgodogöra sig utbildningen ska ha uppfyllts tidigare, i behörighetsfasen. SMY är helt enkelt inte tänkt att ersätta SFI.
Lärarledd undervisning
Om en studerande anses ha behov av SMY så ska anordnaren beskriva i ansökan hur undervisningen ska gå till samt omfattningen i antal timmar.
Undervisningen ska ske parallellt med ordinarie studier – antingen enskilt eller i grupp. Men om undervisningen sker i grupp så ansöker man ändå bara för en individ.
Therese förtydligar att undervisningen ska vara lärarledd.
– Vi har fått frågor om det till exempel går att få bidrag för tekniska hjälpmedel eller undervisning som sker med hjälp av AI, men där är vi inte.
Ansök på Mina sidor
Ansökan för bidraget för SMY görs digitalt på Mina sidor och bidrag utgår med faktiska kostnader per timme, antingen för egen personal eller för inhyrd konsult. Therese understryker dock att det finns ett tak.
– Vi beviljar bidrag för max två undervisningstimmar per vecka. Har man hyrt in en konsult så ska offerten bifogas ansökan.
Therese tipsar även om att det går att ansöka om bidrag retroaktivt för undervisning i SMY som redan påbörjats.
– Ni kan beviljas bidrag för undervisning som skett upp till två månader bakåt i tiden från det datum som ansökan skickas in till myndigheten, under förutsättning att ni haft kostnader för undervisningen.
Om ansökan bifalles så sker även rekvirering på Mina sidor.
– I och med digitaliseringen går det numera fort att bedöma en ansökan, så du behöver inte vänta länge på beslutet, säger Therese.
Ett år i taget
Emelie lägger till att beslutet om statsbidrag för SMY gäller för högst ett år i taget, men det går att få bidrag för ytterligare ett år om behovet kvarstår.
– Tänk förresten också på att det är fullt möjligt att få statsbidrag för både SMY och särskilt pedagogiskt stöd (SPS) samtidigt, för samma individ. Det ena utesluter inte det andra.
Högre examensgrad
Emelie och Therese avslutar med att poängtera vilka fördelar undervisning i SMY kan ge de studerande. Språket är många gånger en förutsättning för att komma in på arbetsmarknaden och båda vill därför återigen uppmana utbildningsanordnare att ge studerande med behov undervisning i SMY, samt att ansöka om bidraget för att täcka kostnaderna för undervisningen.
Enligt Emelie blir det en trygghet för både individen och för arbetsgivaren om den som anställs känner sig säker på den terminologi som används i branschen.
– Det är viktigt att både kunna förstå och göra sig förstådd på arbetsmarknaden. Ibland kan det ju vara direkt farligt att göra fel, till exempel om det handlar om att ge rätt medicinering till en patient eller brukare. Den typen av misstag ska åtminstone inte bero på språkförbistring.
Therese håller med och lägger till att SMY även kan bidra till ökad examensgrad.
– När vi har jämfört gruppen som fått SMY med övriga studerande inom yrkeshögskolan, så ligger de som fått undervisning i SMY på en högre examensgrad. Vad det beror på är svårt att säga, kanske är det SMY i sig eller kanske att de känner sig extra motiverade att slutföra sina studier när de har kläm på språket i branschen, till exempel olika facktermer och uttal.
Mer information och frågor
Du hittar mer information om SMY i ”Handbok om undervisning i svenska med yrkesinriktning”.
Du kan även ta del av ett webbinarium om SMY som myndigheten arrangerade våren 2024.
Ansökan om bidrag för SMY görs digitalt på Mina sidor. Har du frågor om hur man ansöker eller om bidragsnivåer så är du välkommen att kontakta Emelie och Therese på enheten för rättsfrågor via e-post smy@myh.se eller via myndighetens växel.
Har du frågor om rättigheter och skyldigheter för dig som anordnare eller för studerande, så vänd dig i stället till enheten för tillsyn och studiedokumentation för råd och vägledning.